Översikt: Stockholm har ett rikt utbud av statyer och skulpturer som berättar om stadens arv och historia. Frågan är – vilken blir din favorit?
Niki de Saint Phalle & Jean Tinguely, 1966:
Paradiset är ett konstverk som har rört upp känslor ända sedan det invigdes 1971. Konstinstallationen består av 16 delar, varav nio är skulpturer i glasfiberarmerad plast och sju är rörliga maskiner av järn. Verket donerades till moderna museet och är ett samarbete mellan konstnärerna Niki de Saint Phalle och Jean Tinguely. Läs mer om Stockholms konstmuseer här. 🏛️
Ursprungligen placerades statygruppen synligt vid brofästet på Skeppsholmen men många ansåg att skulpturernas uttrycksfulla formspråk stack utför mycket i den historiska miljön. Efter en kampanj av aktionsgruppen 'Flytta Paradiset' flyttades skulpturerna närmare Moderna Museets entré, där den står idag.
I paradiset möts Saint Phalles färgstarka och rundlagda kvinnofigurer av Jean Tinguelys svarta, kantiga och skramliga maskiner.
Bertel Thorvaldsen, 1796:
Denna staty restes för att hedra kung Gustav II Adolf. Han är särskilt känd för sina insatser i det trettioåriga kriget och statyn skapades av den danska skulptören Bertel Thorvaldsen.
Anders Wissler, 1903:
Denna bronsfontän och skulpturgrupp, skapad av den svenska skulptören Anders Henrik Wissler, föreställer Tor, den nordiska åskguden. Statyn restes 1903 på Mariatorget på Södermalm och är en hyllning till nordisk mytologi.
Johan Peter Molin, 1868:
Karl XII:s staty på Karl XII:s torg i kungsträdgården har länge varit en symbol för svensk nationalism. Stayn hyllar den kontroversielle kungen som har spelat en central roll i Sveriges militärhistoria. Historiskt sett har denna plats varit en samlingspunkt för nationalistiska rörelser, särskilt på årsdagen av Karl XII:s död den 30 november.
Carl Milles, 1936:
Vid Stockholms konserthus entré mot Hötorget står Carl Milles mäktiga skulptur Orfeusgruppen. Skulpturen föreställer den mytologiska Orfeus, musikens gud i den grekiska mytologin. Hans ansikte bär drag av Beethoven, och runt honom svävar åtta manliga och kvinnliga gestalter i en dramatisk dans över vattnet.
Ulrik Samuelson, okänt år:
Statyn av Herkules står inne på Kungsträdgårdens tunnelbanastation och tros vara inspirerad av Palatset Makalös, som var ett magnifikt barockpalats byggt på 1600-talet. Palatset, som låg nära dagens Kungsträdgården, var ett av de mest imponerande byggnadsverken i sin tid.
Otto Meyer, 1912:
En kopia av den berömda träskulpturen från Storkyrkan i Gamla Stan, Sankt Göran och draken restes på Köpmanbrinken 1912. Den skildrar den legendariska kampen mellan Sankt Göran och draken, en symbol för gott mot ont.
Sigrid Fridman, 1939:
På en brant kulle ovanför Observatorielunden står statyn av kentauren. För att se den på nära håll krävs en liten ansträngning, men belöningen är värd det. Från denna höjd kan du dessutom njuta av en av Stockholms bästa utsikter. Läs om alla här. 🌇 Fridman valde att skildra Keiron, den kloke kentauren från grekisk mytologi, en symbol för naturens läkande krafter. Antagligen för att platsen förknippats med kunskap, då astronomer och forskare har studerat stjärnorna här.
Karl Göte Bejemark, 1982:
Denna staty föreställer Nils Ferlin, en av Sveriges mest älskade poeter. Skulpturen uppfördes för att hedra hans arbete med dikter som ofta präglas av melankoli och komik och den har stått på Nils Ferlins torg sedan 1982.
Marie-Louise Ekman, Maj 2002:
Statyn av skådespelerskan Margaretha Krook, känd för sitt arbete inom teater och film, skapades av Marie-Louise Ekman och restes 2002 utanför Dramaten. En unik detalj är att statyn är uppvärmd, vilket symboliserar den värme och mänsklighet som Krook utstrålade under sitt liv.
Jan Håfström, 2015:
Den sju meter höga skulpturen är inspirerad av Tintin och gestaltar en man i rock och hatt som både tycks springa och falla, beroende på betraktarens rörelse. Den skapades av Jan Håfström och är ett umärkt exempel på hur konst kan leka med perspektiv och dynamik.
Carl Eldh, 1952:
Brantingmonumentet hyllar Hjalmar Branting, den svenske socialdemokratiske politikern. Skulturen är skapad av Carl Eldh och kombinerar klassisk monumentalism med sovjetisk design. Idag är statyn en påminnelse om Brantings insatser för det svenska välfärdssamhället.
Carl Milles, 1774:
Statyn av Gustav Vasa restes för att hedra grundaren av det moderna Sverige och är en av de äldsta statyer Stockholm har ute för offentligheten. Den står på Riddarhustorget i Stockholm och hyllar Gustav Vasas avgörande betydelse i Sveriges historia som dess första riktiga kung.